Wijndivas winkel Noordkade Veghel

Wijndivas winkel Noordkade Veghel

Lekker eten en goede wijn, zo simpel kan geluk soms zijn….

Dat koken en eten goed samengaan is geen geheim. In een mooie keuken waar lekker wordt gekookt hoort ook een mooie wijn die ambachtelijk en met zorg is gemaakt. Daarom willen wij u ook graag kennis laten maken met de Wijndivas Wijnwinkel aan de Noordkade in Veghel!

Hier komt u binnen in de wereld van de kleinschalige wijnboeren en hun authentieke wijnen. Doordat de Wijndivas de wijnen zelf selecteren (veel proeven!) en eigenhandig importeren staan de lekkerste wijnen in de schappen. Met veel kennis van zaken geven Wijndivas Chantal en Kim u graag live-advies bij uw menu, maar u kunt er ook een lkeer wijntje tappen zoals u dat op vakantie doet!

Meer info: wijndivas wijnwinkel

Voor de échte wijnliefhebber hebben we een aantal wijnen die we speciaal willen voorstellen:

SANGENÍS I VAQUÉ LO COSTER BLANC  
Spanje | Priorat
Een witte Priorat; een grootse ontdekking
“Wat een feestje is deze wijn”, aldus Chantal. “Eén van de mooiste witte wijn die ik ken.” Gemaakt van 50% witte Grenache en 50% Macabeo druiven, die van wijnstokken komen die 40-50 jaar (!) oud zijn. 4 maanden gerijpt op Franse eiken vaten, gecombineerd tussen nieuwe en tot 5 jaar oude barriques. Zoals bij de meeste wijnregio’s groeien de mooiste druiven op de meest steile hellingen. ‘Lo Coster’ betekent in het plaatselijke dialect ‘de steile helling’, dat is waar de druiven voor deze wijn groeien. Deze hellingen zijn zeer rijk aan leisteen, zo kenmerkend voor de ondergrond van de Priorat wijnen.
De Lo Coster Blanc is mineralig (logisch vanwege de bodem van graniet en kalk) maar toch ook weer fris omdat de druiven toch ook de invloed van de Middellandse Zee wind meekrijgen. Een grootse wijn! De Lo Coster wordt gemaakt in een zeer gelimiteerde oplage van 1.960 flessen per jaar. De wijn is niet gefilterd en niet geklaard – een zeer natuurlijke wijn dus.
SINFORIANO QUELÍAS
Spanje | Cigales
De beste Rosé ter wereld!
Een ‘Grand Gold’ medaille op het ‘Concours Mondial de Bruxelles’ betekent dat je de beste wijn ter wereld hebt gemaakt. En dat is Sinforiano dus gelukt met deze Quelías! Dit is een hele mooie, zalmkleurige rosé, met voldoende fruitigheid – zoals het een goede rosé betaamt. Gemaakt van een mix van rode druiven en witte druiven (nee, geen mix van rode en witte wijn!): 50% Albillo, 30% Grenache, 10%Tempranillo en 10% Verdejo.
Al deze druiven worden handgeplukt en komen van wijnstokken die gemiddeld 60 jaar oud zijn. Expressieve, intense aroma’s van witte perzik en grapefruit en subtiele tonen van friszure aardbeien. Een hele mooie frisse en elegante rosé.
SANGENÍS I VAQUÉ VALL POR
Spanje | Priorat
Priorat voor wat gevorderden
De vallei waarin het dorpje Porrera ligt heette vroeger Vall Por in het Catalaans. Letterlijk betekent dat ‘Vallei van de Angst’. In die tijd was het een afgelegen vallei waarin niets groeide en de wind vrij spel had. Vrijwel niet te bereiken en er bevonden zich rovers en wolven. Nu zorgt juist die wind ervoor dat druiven kunnen groeien in dit onherbergzame gebied, waar nu hele mooie wijnen van gemaakt worden. Het wijnhuis van Sangenís i Vaqué ligt midden in Porrera, als eerbetoon aan de oude naam hebben ze besloten deze wijn daarnaar te vernoemen.
De Vall Por is op en top Priorat. In eerste instantie voelt de wijn aan als een wat straffe wijn. Maar al heel snel merk je de subtiele smaak die zo kenmerkend is voor Priorat wijnen. De Vall Por heeft 12 maanden gerijpt op 3 jaar oude eiken vaten, 60% van de ‘barriques’ Frans en de overige 40% van Amerikaans eiken. Hoe nieuwer een vat, hoe meer kracht de wijn krijgt. Sangenís i Vaqué hebben een ideale mix gevonden. Deze wijn bestaat uit 40% Grenache, 40% Carignan, 10% Cabernet en 10% Merlot druiven. Alle wijnen van Sangenís i Vaqué zijn direct te drinken als ze op de markt zijn, anders blijven ze gewoon nog in de kelder liggen. Ook de Vall Por kun je meteen drinken, maar je kan hem ook gerust nog een heel aantal jaren laten liggen.
Een aanrader voor de gevorderde wijndrinker die de wijnen van Priorat weet te waarderen. Heerlijk bij een lekker stukje rood vlees, bij lam en bij de wat zwaardere Spaanse gerechten. De wijn is niet gefilterd en niet geklaard – een zeer natuurlijke wijn dus. Wel zorgt dit ervoor dat er droesem (bezinksel) onderaan de fles zit. De Vall Por wordt gemaakt in een gelimiteerde oplage van 4.600 flessen per jaar.